Kategorier
Uncategorized

Yossifs lax med ris och stekt färskpotatis

Yossif visar oss ett fiskrecept som blandar både ris och färskpotatis. I riset har han också vermicelli som han först bryner, och därefter bryns även ris som först därefter kokas som vanligt. Ris på detta sätt lagas ofta i mellanöstern.   Vermicelli är små tunna spaghetti som steks i olja först innan det blandas i riset.  Det finns också speciella färdiga blandningar att köpa med ris och vermicelli.

Skriv ut

Yossifs lax med ris och stekt färskpotatis

På tallriken blir det stekt Lax, ris och stekt potatis och sallad
Måltid Huvudrätt
Författare Magnus Hallberg

Ingredienser

  • Lax med skinn
  • Ris (Yossif använder jasminris)
  • Vermicelli  (om de är i nystan, krossa dem i handen över kastrullen)
  • Färskpotatis i bitar med skalet på
  • Olja
  • Vatten
  • Vetemjöl
  • Salt

Salladen

Gör en blandsallad med det du tycker om. Yossif hade:

  • Isberg sallad
  • Salladslök
  • Tomat
  • Gurka
  • Persilja
  • Rädisor
  • Rödlök
  • Dill (som garnering)

Instruktioner

Ris

  • Stek vermicellin i olja ca. 4min i en tjockbottnad kastrull. Vermichellin ska bli gyllene. 
  • Skölj riset i kallt vatten, tills vattnet ser klart ut.
  • Lägg ned riset i vermiccelli-grytan och stek  tillsammans med vermichellin en liten stund. 
  • Häll på vatten 
  • Tillsätt salt och eventuellt lite olja. 
  • Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt riset koka i låg värme, i ca 20 minuter.

Stekt potatis

  • Skölj potatisen
  • Skär potatis i små bitar och salta potatisen 
  • Häll olja i stekpannan, och när den är varm lägg i potatisen och stek på ganska hög temperatur tills den är gyllenbrun. 

Stekt Lax 

  • Skölj laxen
  • Skär laxen i små bitar
  • Marinera med salt och olja
  • Vänd bitarna i vetemjöl
  • Stek fiskbitarna i olja tills de fått fin färg
  • Servera med ris och potatis och sallad

Sallad

  • Skölj tomat, isberg, gurka och persilja.
  • Skär grönsakerna i mindre bitar,  lägg i en skål och blanda i Feta ost. 
  • Servera tillsammans med maten.