På tallriken blir det som Fatima beskriver som en väldigt, väldigt populär rätt som nästan halva världen känner till.
Rätten är en traditionell marockansk kycklinggryta som består av kyckling, potatis, ärtor, vitlök, koriander, gurkmeja, svartpeppar och ingefära. Alla ingredienser läggs i samma gryta och får koka tillsammans.
Fatima lagar grytan i en vanlig stor kastrull, men den kan också lagas i en ångkokare eller en nordafrikansk så kallad Tagine-gryta. Kycklinggrytan äts året om, och är väldigt omtyckt. Den serveras från ett gemensamt fat och blir på så sätt en väldigt sällskaplig rätt.
Fatimas traditionella marockanska kycklinggryta
Kock: Fatima Maskiton Tid: 60 minuter
Ingredienser
- En hel urbenad kyckling
- 1-1,5 kg skalad potatis, skuren i båtar
- 3 hackade vitlöksklyftor
- 4 skivade gula lökar
- 6 stjälkar koriander, stammar och blad
- 1/2 glas olja
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk malen svartpeppar
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk salt
- Frysta ärtor efter smak
- Gröna oliver efter smak
Instruktioner
- Dela kycklingen i bitar och bryn kycklingen i olja i en stor gryta i ca 5 min.Tillsätt ett glas vatten i grytan.Lägg potatis och kryddor i kastrullen och låt allt koka i 30 minuter.Tillsätt ärtor och gröna oliver och låt det koka i 15 minuter till. Klart!